Dort k prvním narozeninám

První narozeniny jsou jenom jedny. Lámete si hlavu, jaký dort pro „skorobatole“ upéct? Stačí úplně jednoduchý z piškotového těsta s lehkým jogurtovým krémem. Můžete jej ozdobit veselou figurkou z rozemletých mandlí nebo ovocem. Krém musíte připravit den předem. Přečtěte si, jak na to.

Na krém potřebujete

  • 1 kg jogurtu

Jogurt vyklopte do utěrky a vymačkejte z něj syrovátka. Utěrku i s jogurtem umístěte do velkého sítka. Pod sítko dejte mísu tak, aby mohla syrovátka dále odkapávat. Celý výtvor uložte přes noc do lednice.

Mandlová hmota

  • 100 gramů mandlí
  • 20 gramů moučkového cukru
  • 1 – 2 lžíce medu

Mandle spařte a oloupejte. Zcela suché plody rozsekejte mouku v sekáčku, přidejte cukr a lžíci medu. Konzistenci musíte doladit dle toho, kolik máte mandlí. Můžete přidat cukr a med, ale nemusíte. Hmota dle receptu bude méně sladká. Poměrně špatně se z ní tvaruje. Můžete ji obarvit kakaem, případně udělat odvar z červené řepy (mrkve, borůvek). Pokud budete chtít utvořit složitější postavičku, doporučuji koupit hotový marcipán (případně fondán). Nevýhodou těchto kupovaných hmot je hlavně to, že nejsou vhodné pro děti.

Na těsto potřebujete

  • 4 vejce
  • 5 lžic mouky
  • 2 lžíce cukru (můžete dát lžíci cukru a banán – to jsem udělala já)
  • Lžíci až dvě vody, dle potřeby

Bílky oddělte od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem, lžící vody a přidejte mouku. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh. vše opatrně smíchejte a nalijte na větší plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 180 °C v horkovzdušné troubě než těsto zezlátne (asi 7 minut). Pokud se rozhodnete použít banán, přijdete půl lžičky kypřícího prášku. Upečené těsto nebude tolik nadýchané.

Až těsto zezlátne, vyndejte jej z trouby a nechte vychladnout. Obkreslete do něj nožem čtyřikrát desertní talířek (vedle sebe). Z těsta získáte čtyři malé pláty. Namažte je jogurtovým krémem. Zbytek upečeného těsta rozdrobte a posypte jím dort ze všech stran.

Z mandlové hmoty vytvarujte postavičku nebo dort dozdobte ovocem.

 

 

Dobrou chuť vám přeje

TEREZA

 

Foto: Tereza Krček