Mrkvový koláč pro děti

Receptů na mrkvový dort je všude hodně. Mně se na nich nelíbí velké množství cukru a tuku. Americký a lahodný, ale sladký a tučný. Jak udělat mrkvánek pro děti? Podělím se s vámi o recept. Berte jej, prosím, jako doporučení. Můžete jej dále upravovat. Dort není vhodný pro děti, které mají alergii na ořechy a které špatně snáší citronovou šťávu.

Recept není na ryze pravý americký mrkvový koláč, ale na jeho českou obdobu. Jinak tohle je vůbec první buchta, kterou má Šmudlák opravdu rád. Bábovka, bublanina, štrůdl z taženého těsta, loupák bez máku, rohlík, nic nemělo takový úspěch jako právě tento moučník. Tak hurá do toho!

Suroviny

  • 2 plné hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek namletých ořechů (vlašské, lískové, pekanové – co budete mít doma, já jsem dala lískové)
  • ¾ hrnku třtinového cukru (v receptech se uvádí běžně dva hrnky, to mi přijde moc)
  • Vanilkový lusk
  • 4 vejce
  • 5 středních mrkví (nastrouhané 3 hrnky nahrubo)
  • Půl lžičky soli
  • 2 rovné lžičky kypřícího prášku (ne méně, jinak koláč nevykyne)
  • 2 rovné lžičky jedlé sody
  • 2 rovné lžičky skořice (krásně voní)
  • Šťávu z celého citrónu (bez dužiny a bez pecek)
  • ¼ hrnku olivového oleje (dala jsem extra virgin)
  • ¾ hrnku vody (přidávejte postupně, aby těsto nebylo příliš tuhé nebo příliš řídké)

Nádobí

  • Dortová forma nebo zapékací mísa (dělala jsem v zapékací míse 30×22 cm; koláč byl vysoký 4,5 cm)
  • Struhadlo
  • Misku na suché suroviny (1)
  • Mísu na mrkev (2)
  • Mísu, kde budete zpracovávat těsto (3)
  • Hrnek
  • Lžičku
  • Lžíci na míchání (nebo vařečku)

Postup

Nastrouhejte nahrubo mrkev a odměřte tři hrnky do mísy (2). Mrkev do hrnku moc neuhnětávejte, jen lehce vmáčkněte. Když je v těstě příliš mnoho mrkve, není dobré. Mrkev pustí šťávu a buchta se rozplizne. Všechny suché suroviny (vyjma cukru) odměřte, smíchejte v nádobě (1). Do velké mísy (3) rozklepněte vejce a přidejte olej, citronovou šťávu a cukr. Mělo by se vyšlehat do pěny, ale to jsem neudělala a moučník byl i tak dobrý. Rozkvedlejte vidličkou pečlivě (nebo vyšlehejte). Přidejte čtvrtinu surovin, zamíchejte. Přidejte další čtvrtinu, zamíchejte. Přilijte polovinu vody, zamíchejte a přisypávejte zbytek sypké směsi. Dle potřeby zřeďte vodou. Těsto má mít kašovitou konzistenci (malinko hustější než na perník, protože mrkev pustí šťávu). Nakonec zamíchejte mrkev.

Formu vymažte máslem, nalijte do ní těsto a pečte v horkovzdušné troubě. Já jsem pekla na 175 °C celou hodinu.

Na mrkvánek můžete udělat polevu nebo krém. To jsem nedělala, protože by se to dítěti špatně jedlo.

Mrkvový koláč pro děti.

Ať se vám povede. Dobrou chuť.

Foto: Tereza Krček

Tereza Krček

Má dvě děti a ve volném čase testuje a recenzuje dětské zboží. Příspěvky si můžete přečíst na www.matkatereza.cz a také na www.radimradi.cz.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.