RECEPT: Nebeský koláč

Protože Šmudlák vytrvale bojkotuje pozřít jakékoli jídlo, přemýšlela jsem nad tím, jak do něj rychle, efektivně a bez větších potíží „cokoli“ dostat. Vytvořila jsem recept na koláč, který jsem nazvala nebeský. Je to proto, že chutná jako dětství, je lehký, nadýchaný a kupodivu mu chutnal. Skládá se ze čtyř vrstev: piškot, ovoce, pudink a tvaroh. Celý koláč jsem měla hotový za 45 minut.

Suroviny

Piškot

  • 3 vejce
  • 2 – 3 lžíce cukru
  • 5 lžic vody (odhad)
  • Půl hrnku hladké mouky
  • Špetka kypřícího prášku (nemusí být)
  • Špetka soli

Pudinková náplň

  • 2x vanilkový pudink
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce cukru (podle chuti můžete přidat)
  • (můžete nahradit žloutkovým krémem)

Ovocná náplň

  • Jablko
  • 3 blumy
  • Lžíce cukru

Tvarohová náplň

  • 2x polotučný (nebo plnotučný) tvaroh
  • Cukr dle chuti

Nádobí

  • Zapékací mísa (dělala jsem v zapékací míse 30×22 cm)
  • Šlehač
  • Mísa na sníh z bílků
  • Mísa na smíchání těsta
  • Mísa na tvaroh
  • Hrnec na svaření ovoce
  • Hrnec na pudink
  • Špejle
  • Lžíce
  • Vařečka / lžíce s kulatou špičkou

Postup

Zapněte troubu na 180 °C (horkovzduch). Žloutky oddělte od bílků, bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Žloutky vyšlehejte s vodou, cukrem a přidejte mouku smíchanou se špetkou soli a kypřícím práškem (nemusí být). Stále šlehejte, aby se neutvořily hrudky. Přidávala jsem mouku a vodu podle odhadu. Vzniklá hmota je hladká  a tekutá. Vypněte šlehač a opatrně lžící zapracujte bílky. Vymažte formu, vysypte hrubou moukou a pečte na 180 °C, dokud povrch nebude zlatavý. Otestujte špejlí, zda je korpus hotový. Pozor, peče se poměrně rychle (okolo 15 minut – záleží na tloušťce těsta).

Zatímco se v troubě peče, uvařte pudink. Mléka dejte přibližně 750 ml, aby byl pudink hodně hutný. Ve druhém hrnci svařte oloupané jablko a vypeckované blumy s malým množstvím vody a lžící cukru. Když je ovoce trošku měkké, rozmixujte jej tyčovým mixérem do jemného pyré.

Sejměte pudink z plotny, vyndejte piškot z trouby a vařečkou do něj udělejte díry s rozestupem přibližně 2 centimetry. Díry naplňte ovocným pyré a přelijte pudinkem. Navrch dejte sladký tvaroh a ten potřete zbylým pyré. Dejte vychladit.

Idea je vytvořit moučník, který není příliš sladký. Ovocné pyré by mělo být kyselejší, pudink by neměl být příliš sladký, spíše mírně nasládlý, a piškotový korpus neobsahuje mnoho cukru. Tvaroh jsem osladila málo, aby neztratil kyselou tvarohovou chuť a nebyl samý cukr, ale záleží na tom, co mají děti rády.

 

Další recepty

Dobrou chuť vám přeje

Vaše TEREZA